Couperose-Verwijderen

Hoe ontstaat couperose?De opperhuid van het gelaat zit vol zeer kleine adertjes die gewoonlijk gesloten zijn. Bij temperatuursverandering, inspanningen en stress zetten de bloedvaatjes uit, waardoor het gelaat rood wordt. Bloedvaatjes zetten ook uit onder invloed van bijvoorbeeld warme dranken, pittige kruiden en alcohol.


WAT IS COUPEROSE?

Couperose (Teleangiëctastieën)

Couperose zijn kleine oppervlakkige adertjes die zichtbaar zijn waardoor er rode of blauwige vlekken verschijnen. Dit probleem komt vooral voor bij mensen met een blanke huid. Meestal treden de eerste uitgezette adertjes op vanaf de leeftijd van 30 jaar.
Om te checken of u couperose heft: druk eens een doorzichtige spatel tegen de huid. Als de roodheid verdwijnt dan zijn er bloedvaatjes aanwezig. En in dat geval is een couperose behandeling een mogelijkheid. Verdwijnt de roodheid echter niet nadat u de doorzichtige spatel tegen de huid heeft gedrukt, dan kan het een andere aandoening zijn zoals bijvoorbeeld een wijnvlek of grotere vaten. Laat u dan ook even voorlichten door de dermatoloog.

Lees verder hier onder over Couperose behandelen

 


Wat is het gevolg?
Op lange termijn kunnen deze bloedvaatjes chronisch (permanent) verwijd raken, dan blijven ze continu uitgezet. Dit komt omdat deze adertjes slapper worden. Couperose is een onschuldige aandoening. Als uw familie couperose heeft, is de kans overigens groter dat u ook couperose krijgt. Couperose dient te worden onderscheiden van de aandoening Rosacea, een veel voorkomende ontstekingsreactie van de huid. Lees hier meer over Rosacea.


Hoe kunt zorgen dat couperose niet erger wordt?
– Let op uw voeding. Sommige voedingsproducten kunnen couperose verergeren. Denk aan alcohol, suiker en sterke kruiden.
– Verzorg uw gezicht met zachte producten. Gebruik geen reinigingsproducten die zeep bevatten. Het water waarmee u uw gezicht wast moet niet te warm of te koud zijn. Zelfs agressieve cosmetische producten kunnen couperose verergeren of uitlokken.
– Vermijd grote temperatuurschommelingen als sauna en hete baden. Hierdoor kunt u couperose verergeren.
– Bescherm uw huid goed als u met wintersport of zomervakantie gaat.
– De zonnebank is uit den boze bij couperose.
– Niet te hard scrubben als u last heeft van couperose. Vraag uw specialist voor advies.
– Er bestaat een stof die de wanden van de adertjes kan versterken en zo de couperose minder zichtbaar maken.
– Sommige geneesmiddelen zoals cortisonen kunnen couperose uitlokken of verergeren bij gebruik op lange termijn.

Wat is de behandeling?
De behandeling voor couperose wordt gegeven met de blendmethode ofwel elektrische coagulatie. Met deze methode maakt het geen verschil of de huid licht of donker is.
Adertjes tot een doorsnede van 4 millimeter kunnen onzichtbaar worden gemaakt. Grotere vaten (paars, blauw) worden door een vaatchirurg, dermatoloog of fleboloog behandeld.
Bij de blendmethode lossen eiwitweefsel (epitheelweefsel) op door middel van elektrolyse (gelijkstroom). Elektrolyse zal de zuren, basen en zouten in de huid ontleden. Als de steriele naald zich in de lederhuid bevindt, zal de wisselstroom (warmte) toegevoegd worden en zo zullen de vaatjes gecoaguleerd worden. Het gevolg is dat de vaatwanden aan elkaar zullen plakken en het eigen lymfatisch systeem zal het geloogde bloedvaat afvoeren en opruimen.
Tijdens deze behandeling ontstaat een klein schaafwondje dat de eigenschap heeft te genezen zonder littekens. Als er korstjes ontstaan, mag u niet er aan krabben i.v.m. littekentjes.

Wat zijn de kosten en hoeveel behandelingen zijn er nodig voor een blijvend resultaat?
De kosten kijk op de prijzen pagina.
De hoeveelheden behandelingen hangt af van de omvang van het te behandelen gebied. De duur van de behandeling is afhankelijk van het aantal vaatjes dat behandeld moet worden en de grootte van de vaatjes. De adertjes die u op de foto ziet zijn in 1 keer behandeld.

Welk resultaat kunt u verwachten van de behandeling?
Alleen de vaatjes die op dat moment zichtbaar zijn kunnen worden behandeld. Als u aanleg heeft voor couperose, dan bestaat de kans dat er na verloop van tijd opnieuw vaatjes te zien zijn.

Hoe vindt het herstel plaats na de behandeling?
Voorafgaand aan de behandeling en gedurende de behandelperiode moet u de zon echt vermijden. Dat geldt ook voor de eerste 2-3 weken na de behandeling. De eerste week na de behandeling kunt u beter niet naar de sauna gaan. Dit om te voorkomen dat de behandelde adertjes warm worden en weer gaan uitzetten.

Er zijn meerdere verschijningsvormen van couperose, zoals een spin-neavi en Rosacea. Lees verder over Spinnaevi.

Lees meer over huidoneffenheden bij Huidinfo.nl