Zeepjes Aurora

Pigmentvlekken voorkomen en verminderen op natuurlijke wijze

Wat zijn pigmentvlekken en hoe ontstaan ze?
Pigmentvlekken, ook wel hyperpigmentatie, ouderdomsvlekken, zwangerschapsmasker, sproeten etc. genoemd, ontstaan bij overproductie van melanine op bepaalde plaatsen op de huid. Dit leidt tot vlakke plekken op de huid die kunnen variëren in kleur, van lichtbruin tot zwart, alsook in vorm en grootte.
Donkere vlekken op de huid kunnen ook door andere factoren ontstaan (moedervlekken, littekens, huidkanker) maar deze worden daardoor niet als vormen van hyperpigmentatie/pigmentvlekken beschouwd.
Pigmentvlekken kennen verschillende oorzaken:
• Blootstelling aan de zon (UVA- en UVB-straling)
• Hormonale invloeden (zwangerschap, anticonceptiepillen)
• Na een ontsteking (acné, dermabrasie, laserbehandelingen, chemische peelings)
• De huid kan extra melanine aanmaken ter bescherming tegen UV-stralen als de huidbarrière verstoord is. Deze kan bijvoorbeeld verstoord worden:
o Door chemische of irriterende ingrediënten in cosmetica, huidverzorgingsproducten, parfum, shampoo etc.;
o Bij mensen met een allergische en eczematische huid.
Gezien deze oorzaken is het niet onlogisch dat pigmentvlekken veel voorkomen in het gezicht/hals en op de armen. Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een verzorgingsproduct met SPF factor als je naar buiten gaat.
Maar, wat te doen met pigmentvlekken die door andere oorzaken ontstaan en/of er vervelend genoeg al zijn?!
Verminderen en voorkomen van pigmentvlekken
Tijdens mijn onderzoek en zoektocht naar de effecten van natuurlijke ingrediënten op huidproblemen, kwam ik wetenschappelijke studies tegen waarin aangetoond werd dat verzeepte teunisbloemolie de melanineproductie doet afnemen en een ‘verlichtend effect’ heeft op pigmentvlekken veroorzaakt door blootstelling aan UVB-straling. Daarnaast beschermt, voedt en rehydrateert teunisbloemolie de huid en heeft ontstekingswerende eigenschappen.
Ik gebruikte al pure en biologische teunisbloemolie in mijn praktijk met zeer goede resultaten dus de stap naar een manier om verzeepte teunisbloemolie prettig toepasbaar te maken in het dagelijkse huidverzorgingsregime was snel gemaakt.
Naast de verzeepte teunisbloemolie gebruik ik de volgende ingrediënten om een zeep te maken die reinigend, verzorgend en prettig om te gebruiken is:
• Aloe Vera: stimuleert wondgenezing, ontsmettend, verzachtend, anti-aging en draagt bij aan de bescherming tegen UVA-straling.
• Groene Klei: Met name de SiO2 Silica in de klei wordt al langer gebruikt in het behandelen van huidontstekingen en wonden. Het ondersteunt de aanmaak van collageen waardoor een wond sneller dichtgaat en de aanmaak van het nieuwe weefsel beter van structuur is.
• Lavendel: Minimaal gebruik voor de ontspannen beleving. Daarnaast heeft lavendel ook een antibacteriële en schimmelwerende werking.
Het reinigen van de huid in de ochtend en avond met Aurora SkinBalance Dermacosmestics Evening Primrose zeep kan pigmentvlekken verminderen terwijl de huid tegelijkertijd gereinigd en verzorgd wordt. En, nog belangrijker, de kans op bijwerkingen/huidirritaties is minimaal.
Vragen, opmerkingen of extra informatie

Over Aurora (met foto enzo ;-))
Aurora Dionis is in 2008 gestart met Aurora Skin Care. Zij gelooft dat iedereen een huid in optimale conditie verdient en daarom is het haar missie om mensen te helpen weer een soepele, probleemloze huid te krijgen of te behouden. In een zoektocht naar een oplossing voor haar eigen huidproblemen, doet Aurora continue onderzoek naar de effecten van natuurlijke ingrediënten op huidproblemen. Ze heeft haar eigen productlijn ontwikkeld: Aurora SkinBalance Dermacosmetics.