Appelazijn cosmetica voor haar en huid?

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Appelazijn, natuurlijke cosmetica

Wat u zelf kunt doen voor uw huid en haar

Misschien heeft u ook wel eens gelezen over de wonderlijke werking van appelazijn voor haar en huid? Zo zou het helpen tegen psoriaris, Acne of juist een hele droge huid en schilfers. Ook zou het simpele keukengoedje haren zacht en glanzend maken.

Wat bevat appelazijn?

Appel azijn is rijk aan sporenelementen en mineralen zoals kalium, calcium, fosfor, zwavel, fluor, silicium, ijzer, koper en magnesium. Het bevat ook een grote hoeveelheid aan suikers, tannine, zuren, vitaminen en pectine (nuttig voor de bloedcirculatie). Appelazijn is hiermee een belangrijke anti-oxidant, werkt samentrekkend en balanceert de natuurlijke zuurgraad van de huid en het haar, mits goed gebruikt.

Appelazijn test

Zelf ben ik voorstander van het gebruik van natuurlijke producten en geef ik graag tips als het gaat om goedkope, zelf te maken middeltjes die mee helpen huidproblemen te verminderen. Daarom heb ik de afgelopen week een test gedaan met appelazijn en de werking daarvan op mijn huid. Alleen zo kan ik bepalen of de beweringen waar zijn en ik ze ook u kan aanbevelen. Ik heb de test samen met een lieve klant uitgevoerd die last heeft van Rosacea en periorale dermatitis, een ontstekingsgevoelige huid dus. Ik daarentegen heb meer last van Eczeem en Acne, een huid dus waarbij de regulatie van talg een belangrijke rol speelt.

In beide gevallen zou azijn theoretisch verlichting kunnen bieden door de lage zuurgraad (PH waarde iets onder de 4,5, onze huid heeft een PH waarde tussen 4,5 en 5,5) waardoor de zuurmantel van de huid zich kan herstellen.

Mijn klant gebruikte de azijn verdund met water, ik puur. We brachten het aan op de huid met een wattenschijfje na de reiniging.

Wij hebben biologische appelazijn gebruikt die niet gepasteuriseerd en gefilterd is en ook geen sulfieten of andere e-nummers bevat (verkrijgbaar bij de biologische winkel.

Wat was het resultaat met de test appelazijn?

In beide gevallen voelde de huid meteen in het begin zacht, glad en goed doorbloed aan (dit komt waarschijnlijk door de pectine).

De geur is wel overheersend en even wennen, maar mijn klant had daar niet zo’n last van omdat ze het had verdund.

Echter na 3 dagen gebruik door mijn klant en na 5 dagen gebruik door mij, werd onze huid wat geïrriteerd, wat zich uitte in rode bultjes. Dit kan betekenen dat de huid te zuur is geworden.

Puistjes in mijn nek verdwenen echter razendsnel door ze te deppen met appelazijn.

Mijn tip is dus:

Je kunt de appelazijn (alleen de biologische!) gerust gebruiken maar dan goed verdund met een eetlepel op half liter kraan water, dit kun je mengen in een leeg Spa blauw flesje). Ik zou het dan gebruiken als kuurtje van een paar dagen en enkel in de avond toepassen om de huid gladder en frisser te maken.

 

Terwijl het goed is te kijken naar de pondus Hydrogenium of te wel de pH waarde. De pH waarde zegt iets over de zuurgraad. Zo is lager dan 7 pH is zuur en hoger dan 7pH noem je basisch. Appelazijn heeft een pH van 3 . Zie foto 1.a

 

Bij mij heeft onze kraanwater een pH 8, terwijl als ik een volle biologische eetlepel appelazijn toevoeg, gaat de pH waarde naar 4, to 4,5.

Andere toepassingen met appelazijn kunt u lezen op mijn nieuwe website