Appelazijn cosmetica voor haar en huid?

Appelazijn, natuurlijke cosmetica

Wat u zelf kunt doen voor uw huid en haar
Misschien heeft u ook wel eens gelezen over de wonderlijke werking van appelazijn voor haar en huid? Zo zou het helpen tegen psoriaris, Acne of juist een hele droge huid en schilfers. Ook zou het simpele keukengoedje haren zacht en glanzend maken.

Wat bevat appelazijn? Appel azijn is rijk aan sporenelementen en mineralen zoals kalium, calcium, fosfor, zwavel, fluor, silicium, ijzer, koper en magnesium. Het bevat ook een grote hoeveelheid aan suikers, tannine, zuren, vitaminen en pectine (nuttig voor de bloedcirculatie). Appelazijn is hiermee een belangrijke anti-oxidant, werkt samentrekkend en balanceert de natuurlijke zuurgraad van de huid en het haar.

Appelazijn testZelf ben ik voorstander van het gebruik van natuurlijke producten en geef ik graag tips als het gaat om goedkope, zelf te maken middeltjes die mee helpen huidproblemen te verminderen.
Daarom heb ik de afgelopen week een test gedaan met appelazijn en de werking daarvan op mijn huid. Alleen zo kan ik bepalen of de beweringen waar zijn en ik ze ook u kan aanbevelen. Ik heb de test samen met een lieve klant uitgevoerd die last heeft van Rosacea en periorale dermatitis, een ontstekingsgevoelige huid dus.
Ik daarentegen heb meer last van Eczeem en Acne, een huid dus waarbij de regulatie van talg een belangrijke rol speelt.

In beide gevallen zou azijn theoretisch verlichting kunnen bieden door de lage zuurgraad (PH waarde iets onder de 4,5, onze huid heeft een PH waarde tussen 4,5 en 5,5) waardoor de zuurmantel van de huid zich herstelt.

Mijn klant gebruikte de azijn verdund met water, ik puur. We brachten het aan op de huid met een wattenschijfje na de reiniging.

Wij hebben biologische appelazijn gebruikt die niet gepasteuriseerd en gefilterd is en ook geen sulfieten of andere e-nummers bevat (verkrijgbaar bij de biologische winkel, zie foto).

Wat was het resultaat?
In beide gevallen voelde de huid meteen in het begin zacht, glad en goed doorbloed aan (dit komt door de pectine).

De geur is wel overheersend en even wennen, maar mijn klant had daar niet zo’n last van omdat ze het had verdund.

Echter na 3 dagen gebruik door mijn klant en na 5 dagen gebruik door mij, werd onze huid wat geïrriteerd, wat zich uitte in rode bultjes. Dit kan betekenen dat de huid te zuur is geworden.

Puistjes in mijn nek verdwenen echter razendsnel door ze te deppen met appelazijn.
Mijn tip is dus:Je kunt de appelazijn (alleen de biologische!) gerust gebruiken maar dan goed verdund (een eetlepel op een 1,5 liter, dit kun je mengen in een leeg Spa blauw flesje). Ik zou het dan gebruiken als kuurtje van een paar dagen en enkel in de avond toepassen om de huid gladder en frisser te maken.

IMG_8910

Andere toepassingen met appelazijn
Deze onderstaande maskers/peelings heb ik ook geprobeerd. Deze kan ik je – mits niet te vaak toegepast – aanraden, vooral diegene met appelazijn en geventileerde clay (van Aurora Skin Care): reinigend en verlichtend!

Natuurlijke scrub
Meng een theelepel havermout, een theelepel met fijn gemalen amandelen, twee eetlepels appelazijn, een snufje zout of zuiveringszout en een druppel citroen. Masseer zachtjes het mengsel op je gezicht die is bevochtigd met warm water. Spoel af met lauwwarm water.

Zachte peelingMeng warm water, een theelepel appelazijn en geventileerde clay (van Aurora). Het mengsel moet heel vloeibaar zijn . Breng het aan op je gezicht en laat 20 minuten inwerken. Spoel het af met lauwwarm water. Dit masker is geschikt voor mensen met melasma of lentigo solaris (bruine pigmentatie op de huid veroozaakt door de zon), Acne en comedonen. De appelazijn helpt om de huid te verstrakken dankzij zijn adstringerende eignschappen.

Lichaam/bad
Vul een bak met warm water en voeg 1 lepel appel azijn per liter water toe. Vervolgens smeren met een spons over het hele lichaam en de huid zelf laten drogen, dus niet afdrogen mt een handdoek.

U kunt ook een bad nemen met appelazijn: giet een glas in het bad en een paar lepels zuiveringszout. Een dergelijk bad verlicht roodheid en jeuk en is ook geschikt na overmatige blootstelling aan zonlicht. Verder maakt dit bad de huid gehydrateerd en fris . Ik heb zelf, om de geur wat te neutraliseren, 1 lepel rose badolie van Dr. Baumann toegevoegd.

Hulp bij koortslip
Appelazijn helpt ook om het genezingsproces van het herpes simplex virus te versnellen. Meestal duurt de uitslag van herpes simplex zo’n 10 dagen. Met onverdunde appelazijn wordt deze periode verkort tot circa 3 dagen! Dep de geïnfecteerde plek meerdere keren per dag met de azijn en vooral ‘s avonds zodat het de hele nacht kan inwerken.

Glanzend en gezond haar
Door het haar na het wassen te spoelen met appelazijn herstelt de zuurgraad van het haar en de hoofdhuid zich meteen. Hierdoor wordt het haar glanzender en makkelijker te kammen. Ook helpt het om roos, seborroïsch Eczeem en jeuk te bestrijden.
De jeukende hoofdhuid kan ook worden verminderd door de kam te dompelen in een oplossing van water en appelazijn en hiermee het haar te kammen.

Appelazijn is ook nuttig tegen hoofdluis! Laat die chemische anti-luis shampoo staan en dompel het haar na het wassen in een kom water met azijn en spoel na.

Ik wens jullie veel plezier en succes met het simpele en effectieve middeltje Appelazijn!