TIP voor Women’s Health: onrustige huid na je twintigste

7 Tips om te dealen met een onrustige huid na je twintigste

Bye-bye puistjes en pukkeltjes waar je als volwassene écht geen zin meer in hebt.

Op een onzuivere huid zit je nooit te wachten, maar nog veel frustrerender wordt het wanneer je de twintig gepasseerd bent. De puberende tienerjaren liggen steeds verder achter je, dus met die puistjes en pukkeltjes moet het wel een keer klaar zijn. Je schrobt je een ongeluk met de (niet al te goedkope) middeltjes van de drogist, maar niets schijnt te werken.

 

Volgens huidspecialist Aurora Dionis van Aurora Skincare uit Hilversum is dat goed te verklaren, want deze producten bevatten vaak agressieve en overbodige producten die niet bij je huidtype passen. Gelukkig heeft de gediplomeerde schoonheidsspecialiste 7 tips hoe je als jongvolwassene een gezondere huid kunt krijgen met goedkope producten zonder bijwerkingen waar je niet op zit te wachten.

#1 EET MEER GROENTE EN FRUIT
Kies voor een evenwichtig eetpatroon met veel fruit en groenten die rijk zijn aan antioxidanten, zink en selenium. Goede bronnen hiervan zijn appels, druiven, pruimen, bessen, mandarijnen, uien, kool en bonen. Drink daarnaast voldoende water en groene thee en laat als het even kan de suiker staan, want ook hier knapt je huid niet van op.

#2 EET TWEE KEER PER WEEK VETTE VIS
Zet vette vis, zoals haring of zalm, minstens twee keer per week op het menu. Geen viseter? Slik dan capsules met omega-3, want dit vetzuur heeft een positief effect op de onrustige huid – niet alleen in het gezicht, maar ook op de rug en decolleté. Probeer te minderen met andere dierlijke producten; het is wetenschappelijk bewezen dat vooral vlees, melk en zuivelproducten de lichaamseigen hormoonproductie kunnen verhogen met als resultaat een onrustige huid. Eet daarom zo biologisch mogelijk.

#3 GEBRUIK EEN MAKE-UP DIE DE HUID NIET VERSTOPT
Dat houdt in: zonder paraffine/vaseline, parfum en chemische stoffen.

#4 REINIG DE HUID TWEE KEER PER DAG
Maak de huid tweemaal per dag schoon met lauwwarm water en een pH-neutrale zeep. Wat ook goed helpt is een zachte klei of een niet vette, biologische olie (bv: Jojoba, Rosehip of druivenpittenolie). Deze type oliën zijn wettenschappelijk onderzocht op het oplossen van huidproblemen. Ze verstoppen de poriën niet, maar reguleren de talgproductie van je huid.

#5 BLIJF VAN JE ONZUIVERHEDEN AF
Krabben, peuteren en uitknijpen kunnen ontstekingen en littekens veroorzaken. Laat witte comedonen (mee-eters) en grote puisten met rust. Kan je jezelf echt niet bedwingen, knijp dan alleen mee-eters (zwarte comedonen) en rijpe puistjes uit. Neem eerst een warme douche of leg er een vochtig, warm kompres op om de poriën te openen. Gebruik een tissue om je vingers te beschermen tegen vuil van buitenaf. Druk heel voorzichtig rondom de mee-eter of het rijpe puistje. Als er niets uitkomt, moet je hem laten rusten. De kans dat je het anders alleen maar erger maakt is mega.

#6 BESCHERM JE GOED TEGEN DE ZON
De UV-straling van de zon en de zonnebank vergroot de kans op pigmentvlekken. Je huid hier goed tegen beschermen is dus een must. Doe dit daarom altijd, maar echt: altijd. Gebruik een dagcrème met een goede filter om vervroegde huidveroudering te voorkomen.

#7 BEZOEK REGELMATIG EEN ERKENDE HUIDSPECIALIST
Bezoek een erkende en goede huidspecialist voor een professionele behandeling. Kies voor een geschoolde huidtherapeut of schoonheidsspecialist met een diploma in medische dermatologie. Veel behandelingen (voor bv. acne) worden gedeeltelijk of geheel vergoed door de zorgverzekering. Soms is hiervoor een verwijzing van de huisarts nodig, dus check dit van tevoren.

Link: http://www.womenshealthmag.nl/Beauty/7-tips-om-te-dealen-met-een-onrustige-huid-na-je-twintigste

IMG_8910

Maak je eigen masker/peeling met appelazijn
Deze onderstaande maskers/peelings heb ik ook geprobeerd. Deze kan ik je – mits niet te vaak toegepast – aanraden, vooral diegene met appelazijn en geventileerde clay (van Aurora Skin Care): reinigend en verlichtend!

Natuurlijke scrub
Meng een theelepel havermout, een theelepel met fijn gemalen amandelen, twee eetlepels appelazijn, een snufje zout of zuiveringszout en een druppel citroen. Masseer zachtjes het mengsel op je gezicht die is bevochtigd met warm water. Spoel af met lauwwarm water.

Zachte peelingMeng warm water, een theelepel appelazijn en geventileerde clay (van Aurora). Het mengsel moet heel vloeibaar zijn . Breng het aan op je gezicht en laat 20 minuten inwerken. Spoel het af met lauwwarm water. Dit masker is geschikt voor mensen met melasma of lentigo solaris (bruine pigmentatie op de huid veroozaakt door de zon), Acne en comedonen. De appelazijn helpt om de huid te verstrakken dankzij zijn adstringerende eignschappen.

Lichaam/bad
Vul een bak met warm water en voeg 1 lepel appel azijn per liter water toe. Vervolgens smeren met een spons over het hele lichaam en de huid zelf laten drogen, dus niet afdrogen mt een handdoek.

U kunt ook een bad nemen met appelazijn: giet een glas in het bad en een paar lepels zuiveringszout. Een dergelijk bad verlicht roodheid en jeuk en is ook geschikt na overmatige blootstelling aan zonlicht. Verder maakt dit bad de huid gehydrateerd en fris . Ik heb zelf, om de geur wat te neutraliseren, 1 lepel rose badolie van Dr. Baumann toegevoegd.

Hulp bij koortslip
Appelazijn helpt ook om het genezingsproces van het herpes simplex virus te versnellen. Meestal duurt de uitslag van herpes simplex zo’n 10 dagen. Met onverdunde appelazijn wordt deze periode verkort tot circa 3 dagen! Dep de geïnfecteerde plek meerdere keren per dag met de azijn en vooral ‘s avonds zodat het de hele nacht kan inwerken.

Glanzend en gezond haar
Door het haar na het wassen te spoelen met appelazijn herstelt de zuurgraad van het haar en de hoofdhuid zich meteen. Hierdoor wordt het haar glanzender en makkelijker te kammen. Ook helpt het om roos, seborroïsch Eczeem en jeuk te bestrijden.
De jeukende hoofdhuid kan ook worden verminderd door de kam te dompelen in een oplossing van water en appelazijn en hiermee het haar te kammen.

Appelazijn is ook nuttig tegen hoofdluis! Laat die chemische anti-luis shampoo staan en dompel het haar na het wassen in een kom water met azijn en spoel na.